Vaarinstructies op uw eigen jacht

Niet iedere(toekomstige) eigenaar van een jacht is van kinds af vertrouwd met het water en heeft het varen geleerd van zijn of haar ouders.

Veel watersporters hebben hun eerste staapen gezet in een Optimistje en schaften zich daarna steeds grotere jachten aan, waarin zij hun grenzen verlegden.

Tegenwoordig is er een grote groep nieuwe watersporters die deze ervarinf niet heeft en direct een groot motor- of zeiljacht aanschaft. Zelf behoor ik tot de groep die al van kinds af aan op het water is. Het varen en manoeuvreren met grote schepen heb ik echter geleerd in de praktijk als stuurman op de beroepsvaart.

Ook autorijden heeft u moeten leren, als u begint met golfen moet u uw GVB halen en als piloot wilt worden moet u vlieglessen volgen om uw brevet te halen. Iedereen vindt dit normaal en niemand schaamt zich er voor. Waarom is het dan zo bijzonder om les te nemen om goed met uw jacht te kunnen varen en te manoeuvreren.

Vaak is een eendaagse praktijkcursus op uw eigen jacht al voldoende om vertrouwd te raken met uw (nieuwe) jacht en met alles wat daar bij komt kijken. Dikwijls gaat het dan om basale zaken maar u moet er wel eerst op zijn gewezen. Na deze dag kunt u met de opgedane kennis verder aan de slag en verder ervaring op doen. Een dergelijke instructie bevordert bovendien de veiligheid van uw bemanning en dat van anderen op het water en kan onnodige schade aan uw kostbare bezit voorkomen. IYM is in staat een dergelijke cursus voor u te verzorgen waarbij volledig kan worden ingespeeld op uw specifieke wensen.

Weet u trouwens zijn dat de mannen en vrouwen in de beroepsvaart, om het groot vaarbewijs te kunnen halen, zowel een theoretisch als praktijkexamen moeten afleggen en bovendien minimaal 4 jaar ervaring moeten hebben als stuurman, voordat zij als schipper/kapitein mogen varen?

Neem voor een vrijblijvend advies contact met ons op.